Misforstået fokus!

Ærlig talt har jeg ikke ret meget forstand på politik, og jeg blander mig sjældent. Men...

Sundhed er en af mine kæmpe interesser og mærkesager (nu vi er i de politiske termer...)

Politiker Astrid Krag sætter fokus på psykiatrien, og det har hun altid været god til. Men der er bare så meget uvidenhed stadig, og jeg bliver så ked af når jeg ser det er fokusset på behovet for at sidestille fysiske og psykiske sygdomme. For jeg mener det er misforstået. Jeg har skrevet en kommentar til Astrid, og jeg tænker egentlig jeg vil dele det med jer - og her skal I passe på I ikke misforstår mig. Jeg mener skam at psykiatri og somatik er lige vigtigt, men:

"Det her er interessant! Jeg synes dit fokus på psykiatrien er SÅ vigtigt, men jeg kan være uforstående overfor det kæmpe ønske om at sidestille fysisk og psykisk sygdom. Jeg mener, at der de sidste mange år desværre har været en misforståelse i dette, måske grundet uvidenhed? Inden at de fleste stejler på den her kommentar så læs den lige helt igennem! JA, somatik og psykiatri skal prioriteres lige højt økonomisk. Det har store konsekvenser for MANGE MANGE mennesker, at psykiatri er tabu og at ressourcerne er FÅ. Det er på tide at vi kan tale åbent om mentale lidelser, som vi kan om (de fleste) fysiske sygdomme. MEN, hvis vi ønsker en psykiatri der løfter deres egentlige hovedformål, netop at hjælpe mennesker fremad til et bedre liv, så kan det ikke hjælpe noget, at man som patient får at vide at man har en kronisk lidelse (skizofreni fx), at de "bare" skal behandles med medicin for deres kemiske ubalance (skizofreni, depression etc), at det er psykiaterne der sidder på størstedelen af beslutningerne omkring behandlingen OG at behandlingen i øvrigt forsøges effektiviseret med pakkeforløb som man ser det i somatikken. Alt dette er for mig at se, som er tidligere svært psykisk syg og bruger af systemet, et mislykket forsøg. For det gør at de fleste patienter har svært ved at se vejen ud af den psykiske sygdom og finde den indre motivation der er altafgørende for at få det bedre. I vores iver efter at sidestille psykiatri og somatik, ser vi nu også at det er den måde som de få midler bliver prioriteret og den måde som patienterne kan ende med at opfatte sig selv. Nemlig at lægen kan redde en, og at medicinen må være den bedste kur - og det er ikke vejen til recovery når det hanler om psykisk sygdom. KÆMPE tak for at sætte det på dagsordenen, og jeg har fulgt dig i årevis i forhold til din meget nærværende måde at turde gå ind i de her snakke på, men lige den her udtalelse er for mig at se igen misforstået i forhold til de reelle problematikker vi ser i forbindelse med psykisk sygdom. Der skal i den grad lægges meget højere vægt på den tværfaglige og ikke mindst den tværsektionelle indsats, for ikke at tale om at inddrage patienterne i egen behandling fra start. Nøhj hvor ville det have set anderledes ud for mine mange år i psykiatrien, hvis jeg var blevet spurgt hvad jeg drømte om, hvilken behandling der ville være bedst for mig, hvordan jeg var som menneske og hvis der var fokus på at styrke mine ressourcer også, så jeg stod stærkere overfor de diagnoser og symptomer og udfordringer jeg havde. <3"

Hendes holdning skal I da ikke snydes for, den kan læses her:
https://www.tv2lorry.dk/…/vi-skal-ligestille-fysisk-og-psyk…

Hvad tænker I?

-Sidsel