Den Nære Relation

 

Den Nære Relation, er mit perspektiv på vigtigheden af fokus på relationsarbejdet når man står overfor patienter, også de “tungere” af slagsen.

Indimellem blev jeg mødt med en afstand til mig som patient. Jeg blev mødt som min diagnose, paranoid skizofreni, og som svært selvskadende. Jeg var “en af dem”, som man skulle passe på ikke at danne en relation til, og det skinnede indimellem igennem, når jeg stod overfor professionelle. Vi ved også, rent teoretisk, at vi spejler os i andre mennesker, og jeg mener, at det er altafgørende, at professionelle kan være i stand til at have den personlige tilgang i mødet med patienter, fremfor den faglige. For når jeg blev mødt med en følelse af frygt, afstand og stigmatisering hos de professionelle, satte det sig i mig som selvstigma og det bekræftede min følelse af at være farlig og forkert. Desuden indbød det på ingen måder til at skabe en relation med tillid og kemi, som jeg mener er altafgørende for et samarbejde mod bedring hos den enkelte patient.

 
Den nære relation slide.PNG

Udfordringer i relationsarbejdet

Jeg følte mig fanget i at det var de personer der skulle holde mit håb, og hjælpe mig, og at det var betalte relationer, samt der ofte var professionelle der mødte mig med en frygt, koldhed og distance.

 
Møde med ny kp den syge patient slide.PNG

Eksempel

Jeg har forsøgt at skitsere, i korte træk, at den professionelle rent faktisk mulighed for at træffe et aktivt valg om tilgangen til en ny patient. Og hvad det kunne sætte i gang af følelser i mig, når vedkommende hhv havde faget og skjoldet først, eller valgte at smide det professionelle og turde møde mig i øjenhøjde og med en personlig oprigtig interesse på mig som menneske og ikke blot diagnose.