Dokumentation som arbejdsredskab

 
 
 

Når den “irriterende” dokumentation foran pc’en, kan bruges som et arbejdsredskab

Jeg møder ofte personale der har meget modstand på den daglige dokumentation, når man arbejder med patienter og borgere med psykiske lidelser. Jeg oplevede selv hvordan inddragelse i dokumentationen rykkede mig rigtig langt. Det udsprang af min paranoia, og udviklede sig til at blive en måde at se mig selv på udefra, og derved arbejde indirekte med at ændre mine handlemønstre. Jeg kunne om aftenen have helt andre refleksioner på en konflikt der havde været om eftermiddagen, end jeg kunne se i situationen. Men alene det at blive mødt i øjenhøjde og lyttet til i mine oplevelser, gjorde en enorm stor forskel. Indimellem var oplevelsen ikke den samme, men vi havde muligheden for at kunne snakke om det, og jeg følte mig hørt. Dette skabte et rum, hvor der var mulighed for udvikling og ikke mindst at mødes med tillid, ansvar og en følelse af værdi.

Sidsel Høgenhaug afholdte i februar 2019 workshop på EG sensums temadag omkring bosted-systemet, der bruges som det daglige dokumentationsredskab på botilbud rundt om i Danmark. Hun fortæller om erfaringerne med at være borgeren i det psykiatriske system, og hun fortæller her om hendes syn på dokumentation, og hvordan hun selv har været inddraget.
 
 
Instanser.PNG

Instanser og kontrol

Når jeg fortæller om dokumentationsarbejdet, tager jeg udgangspunkt i hvordan mit behov for kontrol og paranoia lagde grundstenen til, at jeg blev inddraget i dokumentationen. Og hvordan jeg desperat forsøgte at holde overblikket over hvem der vidste hvad, hvilket var umuligt i det system jeg var fanget i.

 
Dokumentation succes.PNG

Fra kontrol til succes

Jeg fortæller om, hvordan behovet for kontrol vendte sig til et medansvar og til sidst en succes i arbejdet med at komme på den anden side af sygdommen. Og ikke mindst alle de positive følelser det vakte i mig og hvordan det var med til at skabe min vej.

 
ideer til dokumentationssamarbejde.PNG

Idéer til samarbejdet

Jeg kommer med idéer til , hvordan det er nemt at inddrage patienten og forhåbentligt motivere til at starte med det i det daglige.