Hvem er jeg?

 

Sidsel Høgenhaug

Alder: 32

Bopæl: Aarhus

Yndlings tal: 3

Hårfarve: Grå

Favorit spil: Partners og Set

Yndlings musiknummer: ‘Tilted’ med Christine and the Queens

Fritid: Kreative sysler, kultur, frivilligt arbejde og de bedste venner og familie

Derudover læser jeg til dagligt til sundhedsteknologiingeniør i Aarhus.

Dette lyder måske mere eller mindre normalt, bortset fra at jeg er en studerende i 30’erne. Jeg har en historie med som de færreste på min alder kan “prale” af.

Jeg har brugt 12 år i det psykiatriske system, hvor jeg har været genstand for diagnosehelvede, hård medicinering, mange og lange indlæggelser og utallige skadestuebesøg med hård, livstruende selvskade.

Jeg har taget et valg om, at selvom jeg er rask og kunne pakke de 12 år væk, så vil jeg bruge min historie, viden og erfaring fra de år, til at hjælpe andre, motivere og inspirere.

Ud over at motivere personer der selv er ramt af psykisk sygdom, brænder jeg for at formidle min viden og erfaring på en sådan måde, at det konkret kan bruges af professionelle på gulvplan i arbejdet med de udsatte personer.

Jeg står ikke frem med mine holdninger i skyggen af en forening, eller et system. Jeg har ikke teori der bakker op om mine meninger. Alt hvad jeg skriver om, underviser i og fortæller om, er udelukkende baseret på mine egne erfaringer både som syg, og nu som rask, i mit møde med mennesker rundt omkring i systemet.

Jeg var dømt ude af livet, med diagnosen paranoid skizofreni og jeg fik tilkendt førtidspension da jeg var 26 år. På daværende tidspunkt boede jeg på døgndækket botilbud, og røg ind og ud af psykiatriske afdelinger, og somatiske, når min selvskade skulle behandles.

Jeg har følt på egen krop hvordan det er at være fanget i en krop på 150 kg, i et system hvor jeg blev behandlet som farlig og forkert. Hvor mine symptomer var i fokus, og hvor jeg blev undervist i at skulle leve et liv med de begrænsninger som min diagnose satte.

I dag er jeg rask, symptom- og medicinfri. Jeg er afsluttet i al psykiatrisk behandling og jeg har et fantastisk liv!

Jeg er ikke i tvivl om, at det er det helt rigtige for mig at undervise og formidle, for jeg mærker et psykiatrisk system der hungrer efter nye vinkler på livet med psykisk sygdom, og som nu kan se det brugbare i en erfaring som min.

Jeg står ofte frem med en markant holdning overfor fagpersoner, autoriteter og politikere. Jeg er ikke bange for at tale på vegne af dem der ikke selv kan, men samtidig går jeg også meget gerne ind i en konstruktiv dialog om, hvordan vi kan se på psykisk sygdom med nye briller. Hvordan vi kan se på de enkelte individer i et helhedsperspektiv, med fokus på ressourcer, evner, valgfrihed, ejerskab og forhåbentligt skabe et drive mod Det Gode Liv.

Hvad er det gode liv for dig?

Mit består først og fremmest af at jeg har det godt og laver det jeg brænder for. Og lige nu er jeg slet ikke i tvivl om, at det her er min vej.

Vil du vide mere om mig, så tøv ikke med at kontakte mig.

Desuden kan du læse en artikel om mig her og se mit oplæg til en paneldebat omkring en psykiatri i forandring her.

Find og følg mig meget gerne på de sociale medier.

Jeg forsvandt ind i psykisk sygdom, og har fundet mig selv igen. Det har været den vildeste rejse..... www.sidselhoeg.dk